top of page

Spreekuur Stimuleringsfonds Journalistiek Suriname

Updated: Apr 15

Op donderdag 15 februari 16.00 uur houdt het Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname (SSJS) een digitaal spreekuur voor alle journalisten in Suriname. Op deze Zoom-bijeenkomst geeft het bestuur een toelichting op de subsidieregeling en kunnen ook vragen worden gesteld aan de mentorcöordinator.

 

Aanmelden is niet noodzakelijk.

Log op genoemde tijd simpelweg in via onderstaande link: 

 

Topic: SSJS SpreekuurTime: Feb 15, 2024 04:00 PM Paramaribo


 

De subsidieregeling voor Surinaamse journalisten is van kracht sinds 15 september vorig jaar. Meerdere aanvragen zijn inmiddels in behandeling of in uitvoering. Voor dit jaar 2024 is via SSJS ruim € 33.000 subsidie beschikbaar voor allerlei vormen van journalistiek in Suriname. 


De digitale sessie is bedoeld voor zowel uitvoerende journalisten als uitgevers en/of hoofd- en eindredacteuren. De bijeenkomst staat niet open voor het algemene publiek.   

 

Hieronder alvast antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

 

Mag iedere journalist een aanvraag indienen?’

 Ja, het fonds staat open voor aanvragen van elke Surinaamse journalist die ‘onafhankelijk, freelance of in dienstverband verbonden is aan (nieuws)redacties van krant, radio, televisie of online media’. 

 

Wanneer ben je een ‘Surinaamse’ journalist?

 Als je in Suriname woont, als journalist werkt en bij een Surinaams medium publiceert, ben je voor de SSJS een Surinaamse journalist. De nationaliteit doet er dus niet toe.

 

‘Mogen studenten van een journalistieke opleiding een aanvraag doen?’

 De opleiding moet bepalen of een student voldoende opleiding, kwaliteit en/of ervaring heeft om zichzelf als ‘journalist’ te beschouwen. Als dat zo is, kan de betrokkene zelf een aanvraag doen. De toetsingscriteria zijn voor iedereen gelijk.

 

-Ik zie dat je voor maximaal 6 weken subsidie kunt krijgen. Moet de productie dus in 6 weken klaar zijn?’

 Nee. Het aantal ‘projectweken’ waarvoor je subsidie krijgt (á € 125 per week), staat los van de vraag hoe lang het duurt voordat de productie klaar is. Soms kan het nodig zijn om de werkzaamheden over langere tijd te spreiden. Als je denkt dat projecten veel méér tijd gaan kosten dan zes weken, doe dan meerdere aanvragen die je na elkaar kunt afronden. 

 

-‘Moet mijn voorstel groot of ‘hard’ nieuws opleveren?’ 

Nee. Het fonds wil elke vorm van journalistiek stimuleren die verder gaat dan dagelijkse nieuwsverslaggeving. Ook producties die vooral inzicht of duiding geven (achtergrondverhaal; reconstructie; interviewserie, et cetera) komen in beginsel aanmerking. 

 

- ‘Worden onkosten vergoed?’

 Ja, bij een aanvraag maak je een begroting van de verwachte kosten, los van de vergoeding voor het aantal projectweken. Het soort kosten dat je mag begroten, staat in de regeling (zie onder aanvraag en vergoeding)

 

- ‘Komt de subsidie bovenop wat het medium mij eventueel zelf betaalt voor de productie?’

 Ja. Als de media die je artikel of productie publiceren je ook een honorarium uitkeren, mag je dat houden.

 

- ‘Kun je vooraf met het fonds overleggen over specifieke vragen of hoe je een aanvraag moet doen?’

Dat kan. Door een mailtje te sturen naar info@fonds-ssjs.org. Alle vragen of opmerkingen worden vertrouwelijk behandeld en je krijgt snel antwoord.

 

Benieuwd naar alle regels en achtergronden van de SSJS?  Op de website is een compleet overzicht te vinden.

 

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page