top of page

Eerste journalistieke productie met steun van SSJS gerealiseerd


Aanzicht Sabakuproject


Op vrijdag 12 april 2024 verscheen in de Surinaamse media de eerste journalistieke productie die met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Suriname, SSJS, is gerealiseerd. De journalisten Valerie Fris en Jason Pinas deden voor de opdrachtgevers het ochtendblad De Ware Tijd en Radio 10, zes weken lang onderzoek naar de wegens mogelijke corruptie veelbesproken gronduitgifte bij het Sabakuproject. Niemand minder dan de Surinaamse president Santokhi deed in augustus 2022 een verzoek aan het Openbaar Ministerie om deze gronduitgifte door de overheid te onderzoeken. ‘Dat onderzoek loopt nog steeds,’ zo luidt de officiële reactie van het OM.

 

Uit het onderzoek van de journalisten blijkt dat er op verschillende notariskantoren kant-en-klare ‘lege’ stichtingen op voorraad liggen. Die worden verkocht aan personen die de grond niet op hun naam, maar op naam van een stichting willen laten inschrijven. Er zijn personen die soms meer dan tien percelen tegelijk kregen van de overheid. Via de stichtingen konden ze dan buiten beeld blijven en zelfs hun nieuw bezit doorverkopen.

 

In De Ware Tijd van vrijdag 12 april 2014 werden over het Sabakuproject onderstaande drie artikelen gepubliceerd en ook het hoofdredactioneel commentaar besprak het journalistkiek onderzoek naar gesjoemel met stichtingen.

 

 

Deze publicaties staan overigens ook op onze website onder ‘Publicaties’.

Een dag later, op zaterdagochtend 13 april, werd in het goed beluisterde inbelprogramma Negentig Seconden van Radio 10 ook aandacht besteed aan het Sabaku-onderzoek. De journalisten mochten hun bevindingen toelichten en de luisteraars konden reageren.

Hoewel met het onderzoek van de journalisten lang nog niet alles over de gronduitgiftes van het Sabakuproject boven water is gekomen, was er nu al waardering van de inbellers dat dit soort onderzoek nu eindelijk voor journalisten wordt mogelijk gemaakt. De inhoud van de krant en het radioprogramma brachten de voorzitter van de politieke partij DOE, Steven Alfaisi, ertoe om in de pen te klimmen. Hij schreef een reactie die op zondag 14 april onder de kop ‘Een wettelijk gedrocht als ons rechtssysteem’ op Starnieuws.com verscheen. (Https://m.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/80618). Dat de voorzitter van het notarieel broederschap Suriname in DWT zegt dat er niets verkeerds is met het toewijzen van grond aan stichtingen, verbaast Alfaisi. ‘Iedereen met een minimum aan moraal en ethiek, liefde voor Suriname en rechtsgevoel zou moeten aanvoelen dat dit onrechtvaardig is’, aldus de DOE-voorzitter.



 

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page